Sosiaali- ja terveyspiiri Helmessä otetaan käyttöön sähköinen resepti 1.2.2013
Sosiaali- ja terveyspiiri Helmi ottaa käyttöön eResepti 1.2.2013. Kotihoidon ja asumispalveluiden osalta eResepti otetaan käyttöön noin vuoden kuluttua.
Kaikkialla Suomessa siirrytään vaiheittain käyttämään sähköistä reseptiä eli eResepti. Tarkista, mitkä apteekitit ja terveydenhuollon toimipaikat käyttävät jo eReseptiä. Saati tiedot terveydenhuollosta, apteekeista ja sivustolta http://www.kanta.fi/
Sähköinen resepti
Sähköinen resepti on lääkemääräys, jonka lääkäri laatii ja allekirjoittaa sähköisesti. Se tallennetaan keskitettyyn tietokantaan, jota kutsutaan Reseptikeskukseksi. Reseptikeskuksen rekisterinpitäjä on Kela. Valtakunnallinen Reseptikeskus sisältää kaikki sähköiset reseptit ja apteekkien niihin tekemät toimitusmerkinnät. Reseptikeskuksen tietojen perusteella mikä tahansa apteekki voi toimittaa lääkkeet.
Paperi-, puhelin- ja faksireseptejä ei tallenneta Reseptikeskukseen.
Sähköiset reseptit ja niiden toimitustiedot säilyvät Reseptikeskuksessa 30 kuukautta eli 2,5, vuotta. Sen jälkeen ne siirtyvät toiseen keskitettyyn tietokantaan, jota kutsutaan Reseptiarkistoksi.
Sähköisen reseptin käyttöönoton jälkeen potilaalla on edelleen oikeus saada paperiresepti, jos hän kieltäytyy sähköisestä reseptistä. Hänellä on myös oikeus kieltää reseptitietojen katsominen Reseptikeskuksesta.
Voit vaihtaa paperireseptin sähköiseksi reseptiksi täyttämällä linkissä avautuvan lomakkeen ja palauttamalla sen Helmen terveyskeskukseen.
Sähköisen reseptin hyödyt
Olennaisin ero paperiseen reseptiin on se, että potilas voi Kela-kortilla hakea lääkkeensä mistä tahansa apteekista. Itse resepti tallennetaan Reseptikeskukseen, jossa se on aina tallessa. Kaikista sähköisistä resepteistä saa yhteenvedon, josta selviää yhdellä silmäyksellä kaikki sähköiset reseptit. Uutena asiana mahdollistuu reseptin uusiminen apteekin kautta.
Kokonaislääkitys kuntoon
Kun potilaan kaikki reseptit on tallennettu Reseptikeskukseen, lääkäri voi potilaan suostumuksella tarkistaa tämän kokonaislääkityksen ja ehkäistä lääkkeiden haitallisia yhteisvaikutuksia ja päällekkäisyyksiä. Potilaan pyynnöstä myös farmaseutti tai proviisori voi tarkistaa kokonaislääkityksen. Potilasta hoitava sairaanhoitaja voi myös potilaan suostumuksella tarkastella Reseptikeskuksessa olevia tietoja.
Yhtenäiset lääketiedot
Sähköisen reseptin käyttöönoton jälkeen kaikilla terveydenhuollon toimipisteillä ja apteekeilla on käytössään yhtenäiseen Lääketietokantaan perustuvat tiedot. Lääketietokanta sisältää lääkkeen määräämisen ja toimittamisen kannalta tarpeelliset tiedot lääkkeestä, sen hinnasta ja korvattavuudesta sekä keskenään vaihtokelpoisista lääkevalmisteista. Tietokannassa on myös tiedot korvattavista perusvoiteista ja kliinisistä ravintovalmisteista.
Lakisääteinen muutos
Laki sähköisestä lääkemääräyksestä (eResepti-laki) säätää sähköisen reseptin käyttöönoton pakolliseksi apteekeille, terveydenhuollon toimintayksiköille ja terveydenhuollon toimintayksiköiden tiloissa vastaanottoa pitäville ammatinharjoittajille. Kaikki apteekit ovat jo liittyneet sähköiseen reseptiin, julkinen terveydenhuolto liittyy siihen maaliskuun 2013 loppuun mennessä ja yksityinen terveydenhuolto vuotta myöhemmin.
Käyttöönotto on vapaaehtoista terveydenhuollon toimintayksiköille Ahvenanmaalla sekä itsenäisinä ammatinharjoittajina muualla kuin terveydenhuollon toimintayksikön tiloissa toimiville lääkäreille ja hammaslääkäreille.
Tietojen käyttö
Reseptikeskuksessa olevat tiedot ovat hoitavien terveydenhuollon ammattilaisten ja apteekissa farmaseuttien ja proviisoreiden, sekä ao. alojen opiskelijoiden, käytettävissä, kun asioit terveydenhuollossa tai apteekissa. Tietojen katsomiseen pitää aina pyytää potilaan lupa.
Itse pääset katsomaan tietojasi Omien tietojen katselusta.
Reseptiarkistoon siirtyneet reseptit eivät ole enää terveydenhuollon ja apteekkien käytettävissä. Reseptitietoja voidaan käyttää valvontaan, lääketurvatoimintaan, lääkekorvausten maksamiseen ja tutkimukseen vielä 10 vuotta sen jälkeen, kun ne on siirretty arkistoon. Näihin tarkoituksiin tietoja voivat saada mm. Valvira, aluehallintovirastot, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus, Kela ja Lääkehoidon kehittämiskeskus.
Lisätietoja: